Återupptäck Astrid Lindgrens första roman

Tidsdokument från 1944.

Britt-Mari lättar sitt hjärta är Astrid Lindgrens första roman. Den utgavs 1944 och är uppbyggd som en brevroman. Huvudkaraktären Britt-Mari, som är 15 år, älskar att skriva. Hon ärver sin mammas stora åbäkiga skrälle till skrivmaskin som låter förskräckligt när hon skriver på den. Länge har Britt-Mari drömt om en brevvän att öppna sitt hjära för och när möjligheten dyker upp att skriva till Kajsa i Stockholm tar hon chansen.

Genom Britt-Maris brev till Kajsa får läsaren lära känna Britt-Maris stora familj, bosatt i Småstad. Pappan, familjens överhuvud, är rektor och den yviga mamman översätter böcker. Äldsta systern tar hand om huset mer än nödvändigt och de yngre syskonen kivas älskvärt. Breven till Kajsa har ett högt tempo och med massor av energi beskrivs dilemman som en tonårsflicka kan hamna i. Boken fick andra pris i en barn- och ungdomsbokstävling arrangerad av Rabén & Sjögren när den kom ut. 

Vardagslivet som det skildras ur Britt-Maris perspektiv med ett tidstypiskt språk gör boken roande och intressant. För den som intresserar sig för Astrid Lindgren är boken läsvärd, men den passar även barn och unga som vill söka förstå livet i en medelklassfamilj i en svensk småstad i mitten av 1900-talet.

Audience:

Tags:

Review by: Maria Ekelund Wednesday, November 6, 2019