Österängens bibliotek

Biblioteket ligger i markplan intill entrén till Österängens centrum som vetter mot busshållplatserna. Varmt välkommen!

Det nya biblioteket på Österängen erbjuder större och ljusare lokaler. Dubbelbemanningen möjliggör snabbare service samt tillfällen att bedriva programverksamhet. Vi har numera flera netloan datorer samt färgkopiator med scannerfunktion. För stor och liten finns en mysig läs-och lekhörna med större svängrum än tidigare. Vi har kaffemaskin för den som vill koppla av med varm dryck och tidning. Även studierum finns att tillgå och möjlighet att besöka Österängens konsthall i anslutning till vår lokal. Varmt välkommen!

Aktiviteter på Österängens bibliotek

 1. Digitala hjälpen för nybörjare

  When: Monday 28 September 14:00 - 16:00
  Location: Österängen

  Vill du ha hjälp med att komma igång med att använda dator, telefon eller surfplatta? Vi kan bland annat hjälpa dig med att använda bibliotekets e-tjänster, att mejla, söka information och att använda appar eller sociala medier.

 2. Läxhjälp

  When: Thursday 1 October 15:30 - 17:00
  Location: Österängen

  Behöver du hjälp med skoluppgifter eller vill träna din svenska?

 3. Språkcafé

  When: Thursday 1 October 17:00 - 19:00
  Location: Österängen

  Vi träffas varje torsdag för att prata svenska, fika och få nya vänner! Språkcaféet är kostnadsfritt och du behöver inte anmäla dig i förväg. Samarrangemang med Österängens konsthall och NBV. VARMT VÄLKOMMEN!

 4. Familjelördag

  When: Saturday 3 October 12:00 - 15:00
  Location: Österängen

  Välkommen på en festlig stund fylld med aktiviteter för barnfamiljen. Här kan du se dockteater, pyssla i verkstaden, gå tipspromenad, spela bokbingo, läsa en bok eller fika. Lördagen med det lilla extra – Österängens konsthall fyller fem år! Teaterföreställning kl. 12:30 Varmt välkommen!

 5. Internationella barndagen - Petras Prick

  When: Monday 5 October 10:00 - 10:30
  Location: Österängen

  När Petra vaknar en morgon upptäcker hon en tom fläck på pälsen. En av Petras tusen prickar är BORTA! Ville den inte vara hos Petra längre? För att få en envis prick att stanna måste den få bestämma lite själv. Kommer den då tillbaka – ja, då har man en riktig vän. Med Dockteatern Tittut för barn 2-6 år.

 6. Digitala hjälpen för nybörjare

  When: Monday 5 October 14:00 - 16:00
  Location: Österängen

  Vill du ha hjälp med att komma igång med att använda dator, telefon eller surfplatta? Vi kan bland annat hjälpa dig med att använda bibliotekets e-tjänster, att mejla, söka information och att använda appar eller sociala medier.

Utställning på Österängens bibliotek

 1. MIN POSTAPOKALYPTISKA TRÄDGÅRD- MELINA MILLY POLLACK

  When: Monday 21 september - sunday 4 october
  Location: Österängen

  Allt som kan räknas, mätas och vägas är ointressant. Enbart det som kan förnimmas intresserar mig. Går det att leva i Sverige år 2020 med det förhållningssättet? För mig har det varit en kamp. Någon skrev ”jag är en skog i en vas” och det gick rakt in i hjärtat på mig. Men äntligen, efter många om och men, känns det som att skogen har spräckt vasen. Som ett verk av Kali – förstörelsen som ger förutsättningar att skapa nytt. Den här samlingen av verk kom till under en period av intensiv personlig utveckling, alldeles efter min personliga apokalyps. Skapandet är och har alltid varit min främsta rekreation. I det kreativa flowet uppstår något viktigt. Händerna går av bara farten och i tystnaden uppstår ett utrymme för tankar. Där hittar jag mig själv. Därför är processen viktigare än resultatet – ett förhållningssätt som jag tagit med mig ut i livet för att hålla mig jordnära i en kaotisk värld. Många verk är gjorda av tillvarataget skräp, något som för tankar till postapokalyps där man tvingas återanvända redan tillverkade material. Skräp-slotten har en bas av förpackningar som är skulpterade med seg gammal akrylfärg och diverse krimskrams. Inspirationen kommer främst från naturen men också från samhällsströmningar, spiritualitet, musik, fantasy och sci-fi.

Contact Österängen

A map showing the location of Österängen. Click to open in Google Maps.
Address: Österängens centrum Birkagatan 8 Box 6090 554 65 Jönköping
Phone: 036-105066

Våra öppettider

 1. Sep 20
  Sunday
  1. Closed
 2. Sep 21
  Monday
  1. 10:00-16:00
 3. Sep 22
  Tuesday
  1. 11:00-16:00
 4. Sep 23
  Wednesday
  1. Closed
 5. Sep 24
  Thursday
  1. 10:00-18:00
 6. Sep 25
  Friday
  1. 10:00-16:00
 7. Sep 26
  Saturday
  1. Closed