Augusti 2017

Utdrag ur hamnjournal från 18 november 1918, som redovisar vad som lastades på olika fartyg som avgick från Jönköpings hamn. Ett av fartygen var ångaren Per Brahe. På raden med nummer 5964 kan vi utläsa namnet på kaptenen, Theodor Boija, följt av ”(Sista resan!)” tillagt med blyerts. Detta var nämligen den ödesdigra färjeresa som tog med sig bland andra konstnären John Bauer och hans familj ner i Vätterns djup.

Hamnjournal 1918
Jönköpings stad, Hamnförvaltningen, G6:43
Ångfartyget S/S Per Brahe byggdes av Motala Werkstadsbolag och levererades i maj 1857 till Jönköpings Förenade Ångbåtsbolag. Premiärturen gick den 16 juni samma år mellan Jönköping och Stockholm. Fartygets längd var ca 31 meter, bredden 6, 5 m och djupet 3 m. Båten genomgick omfattande reparationer både 1900 och 1910.

Det var inte ovanligt vid den här tiden att fartygen som färdades på Göta kanal tog ombord mer last än vad fartygen var byggda och avsedda för. Ett bonussystem gav kaptener och styrmän provision på intäkterna för det transporterade godset. Redan år 1858 fastnade Per Brahe under en resa i kanalen vid Norsholm. Året före förlisningen kunde fartyget vid ett tillfälle inte avsegla från Gränna, då det hade fastnat på hamnens botten, och under en resa till Stockholm samma år stötte kölen ideligen mot kanalens botten.

I journalen nämns inte lasten av symaskiner, som påstås vara huvudorsaken till fartygets överlastning. Däremot redovisas stora mängder av bland annat diverse gjutgods, elektrisk materiel, böcker, vin, karameller, lump från Munksjö AB och inte minst 50 ton fruktmos! Tunnorna med fruktmos fick placeras på däck då de inte fick plats i lastutrymmena.

På kvällen den 19 november anlände Per Brahe till Gränna, där man tog ombord ytterligare last i form av flera ton potatis och päron. I Gränna steg även den berömda sagotecknaren John Bauer ombord tillsammans med hustrun Ester och deras son ”Putte”. Familjen var på väg för att flytta från Bunn till ett nybyggt hus i Djursholm. Fartyget kapsejsade i stormvindar utanför Hästholmen i Östergötland. Samtliga 24 personer ombord på färjan omkom. Per Brahe bärgades den 12 augusti 1922 och åkte därefter på en ”uppvisningsturné” för att finansiera en planerad reparation. Fartyget renoverades i Motala, döptes om till Östergyllen och kom under några år att trafikera sträckan Jönköping-Askersund-Norrköping-Stockholm. Därefter tillhörde fartyget, under nya namn, två olika bolag i Stockholm innan det hamnade i Finland, där det under namnet Åland II så småningom skrotades och höggs sönder i december 1959.

Tags:

Written by: Björn Blomquist Thursday, September 10, 2020