Bims värld : Skolnatten

När Bim börjar fjärde klass önskar hon bara att smälta in och vara fullständigt normal – ha rätt kläder, rätt intressen och säga rätt saker. Att göra pinsamma grejer är fullständigt uteslutet. Det blir dock inte riktigt som Bim tänkt sig. För det första matchar inte Bims mamma (eller för den delen familjens fula och konstant förkylda tax Pölsan) med Bims nya visioner och ambitioner. Bims mamma är en vimsig konstnärssjäl som inte tror på tid, begräsningar eller djur- och människouppfostran, utan förespråkar istället spontanitet och att vara en semesternudist. Med andra ord en mamma som skulle vinna guld i att vara onormal, om det nu var en olympisk gren. Utöver detta så råkar Bim redan vid klassuppropet basunera ut sin närvaro genom ett ”voff” istället för att säga ett enkelt ”ja” eller ”här”. Detta då hjärnan och munnen inte alltid tycks samarbeta med varandra. Dessutom så har bästisen Stella glömt bort Bim under sommarlovet och istället blivit bästis med Bims totala motsats, Joy.

Men en dag när skolans ena mattant, Mattant 1, spårlöst försvinner så beslutar sig Bims klass för att starta upp en brottsutredning. För vem vet, det kanske har skett ett mord? Det är i vilket fall vad Bim och hennes klasskamrater tror och misstänker. Tillsammans försöker klassen lösa detta mattantsmysterium, som i sin tur kräver effektivt samarbete, list och att sitta inuti en plint tillsammans med en kille man är hemligt förälskad i. Kanske att Bim behöver våga vara allt annat än just vanlig?

Det här är en perfekt bok för dig som gillar att läsa med rika känslobeskrivningar om dråpliga vardagssituationer och problem, liksom om kärlek, skolan, familj och vänner på ett roligt och medryckande vis. Skolnatten är den första delen och ingår i serien Bims värld.

Audience:

Tags:

Review by: Johanna Lundberg Tuesday, April 26, 2022