Blicken pilen filen

Jag sprang på den retrosnygga framsidan med titeln BLICKEN PILEN FILEN och blev nyfiken. Då visste jag inte mer om författaren än att hon var danska. Det räckte att läsa några meningar för att bara vilja ha mer av Dorthe Nors berättande. Det är vardagligt och konkret men samtidigt fullt av undermeningar och klurigheter. Jag gillar när jag måste läsa noga och försjunket för att inte missa någonting och just så är det med BLICKEN PILEN FILEN.

Sonja har känslan av att livet skaver, att något nytt behövs. Hon bor i Köpenhamn, är någonstans mitt i livet, och vill lära sig köra bil. Det går ganska bra förutom att hon inte kan växla. Det är svårt att lära sig det när körskolläraren hela tiden gör det åt henne. Sonjas relationer med familj och vänner funkar sällan smidigt och hon vet inte riktigt hur hon ska ta sig ur det. Under berättelsens gång förstår vi mer och mer om hur det hela kan hänga ihop. Samtidigt som perspektivet vrids och nya funderingar vaknar.

Ni vet den där lyckan när man hittar en ny favoritförfattare. Där är jag nu. Nästa bok att låna får bli Dorthe Nors novellsamling Kantslag.