Bokarkiv

Almquists boksamling
I Bokarkivet förvaras flera samlingar, främst  bestående av böcker, men även av andra dokument och handlingar. Samlingarnas innehåll härrör från boktryckarkonstens barndom fram till och med första halvan av 1900-talet. Bland de samlingar som finns kan nämnas Almquists boksamling, Collianders boksamling, Gustaf Ruuths notsamling, Per Brahegymnasiets samling, Björkmans samling, samlingar från både Kristina och Sofia församlingar samt socken- och arbetarbibliotek.

Böckerna och handlingarna är tillgängliga för läsning i Arkiv- och släktforskarsalen. Merparten av samlingarna är förtecknade i pappersform och nu har även arbetet med att förteckna dem digitalt börjat. De ska alltså bli sökbara i samma databas som Stadsarkivets övriga arkivförteckningar. Först ut i digitaliseringsarbetet är Almquists samling, där 180 av 1007 volymer är förtecknade och sökbara i nuläget.

Redaktör Rudolf Björkmans samling är nu helt ordnad och förtecknad. Förteckningen i sökbar digital version finns här. Välj Avancerad sökning och skriv sedan in, eller välj, Rudolf Björkman under Arkivskapare. Böcker från samlingen ligger sökbara i Stadsarkivets bibliotekskatalog. Dessutom finns fotografier från samlingen tillgängliga att ladda ner här.