Dagstidningar

Papperstidningar

Lokala och rikstäckande dagstidningar finns på de flesta biblioteken i Jönköpings kommun. Utbudet varierar så kontakta respektive bibliotek för närmare upplysningar. Dagstidningar kan bara läsas på plats i biblioteken.

Dagstidningar på stadsbiblioteket

Störst utbud av dagstidningar finns på stadsbiblioteket, läs vilka dagstidningar här. 

Dagstidningar sparas 7 dagar förutom Jönköpings-Posten som fram till 2014 finns som mikrofilm och därefter sparas i pappersformat i stadsbibliotekets magasin och kan tas fram på begäran. Från och med 2014 digitaliseras Jönköpings-Posten av Kungliga biblioteket men för närvarande är dessa endast tillgängliga att läsa på plats i Kungliga biblioteket (Stockholm).

Elektroniska dagstidningar

Pressreader

Hos Pressreader hittar du tusentals lokala, nationella och internationella dagstidningar och tidskrifter. Du kan läsa tidningarna och tidskrifterna i din telefon, surfplatta eller dator. För att komma åt appen gratis måste du koppla upp dig var tredje dag mot bibliotekens trådlösa nätverk som är anslutet till PressReader. Läs mer om hur det fungerar här.

Svenska dagstidningar 

Kungliga bibliotekets söktjänst för digitaliserade dagstidningar. Tjänsten innehåller bland annat Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet från start till nutid. Observera att  material publicerat från och med 1901 är upphovsrättsskyddat och endast kan läsas på Kungliga biblioteket. Fler titlar tillförs succesivt.

Swedish American Newspapers 

Sök bland över 300 000 digitaliserade tidningssidor från 28 olika svenskamerikanska tidningar som utgavs över hela USA mellan 1859 och 2007.

Safir

Länksamling från Lunds universitet till fritt tillgängliga dagstidningsarkiv.

Svenska webbtidningar

Länksamling från Kungliga biblioteket till svenska webbtidningar.

Mikrofilm och tidningslägg

I Arkivhuset som är sammanbyggt med Jönköpings stadsbibliotek hittar du arkiv- och släktforskarsalen. Här finns bland annat lokala dagstidningar på mikrofilm och en mikrofilmläsare som går att boka via tfn 036 10 50 20. 

Mikrofilmade dagstidningar som inte finns tillgängliga i arkiv- och släktforskarsalen går att beställa som fjärrlån via någon av bibliotekets informationsdiskar. Mer information om vilka dagstidningar som finns mikrofilmade hittar du i pdf:en nedan.

Stadsbiblioteket har även äldre inbundna dagstidningar tillgängliga som så kallade tidningslägg som kan beställas fram i bibliotekets informationsdisk.