December 2019

Har du tänkt gå ut i vintervädret bärande hatt med flor? Gör inte det, det slutar bara med en röd näsa. I alla fall om man ska tro ett av tipsen i en gammal handskriven kokbok.

Boken består av 298 handskrivna sidor, minus en handfull blanka, med recept samt några lösblad och ett och annat tidningsklipp. Vid flera av recepten är namn eller initialer skrivna, troligen som hänvisning till vem receptet kommer ifrån. Mandelmusslor från H. H., Göteborgsblad från H. W., smörbakelser från Stina Berg, mördeg från Ida von Porat och gräddvåfflor från S. Wennberg, för att nämna några. I andra fall hänvisas till en tidskrift eller dagstidning, exempelvis Idun eller Husmodern. I de allra flesta fall står dock ingenting om receptets ursprung. Med undantag från ett löst recept på hästkorv från julen 1953 saknas dateringar. Men mot slutet av boken, strax före det detaljerade registret, återfinns vad som verkar vara en enkel kassabok över uttagen städjolön. Det rör sig om allt från kontanta uttag, till klädespersedlar, en resa till Hjo och sytillbehör. Anteckningarna sträcker sig från 1893 till och med 1901. Därav går det att sluta sig till att boken som sådan har varit i bruk åtminstone mellan 1893 och 1953. På pärmens framsida står namnet Julia Gunnarsson. Det är inte svårt att tänka sig att hon är kokbokens första ägare och därmed skapare. Av handstilen att döma har hon troligen själv skrivit in de flesta av recepten, men det är ju inte omöjligt att tänka sig att kokboken gått i arv och fyllts på med ett och annat. Det skulle kunna vara intressant att se vilka av de gamla recepten som är fullt gångbara idag.

Oförtecknad kokbok
Men intressantast är kanske inte de gamla recepten, utan istället den del som i registret går under rubriken Allmännyttigt. På strax över 20 sidor beskrivs diverse huskurer och husmorsknep, varav flertalet känns mer eller mindre vådliga. Så pröva ej dessa hemma! En del instruktioner täcker över en sida, medan andra bara består av ett par meningar. Av de sistnämnda framgår exempelvis att gamla svarta spetsar blir som nya om de först doppas i ättika och sedan stryks halvtorra med tunt linne emellan, att saft inte jäser om man slår lite smält smör i buteljhalsen och att segt kött snabbt blir mört om man häller ett par teskedar gott brännvin i koket. Förutom fläckborttagningsmedel, blekningsmedel, poleringsmedel och liknande, finns även rena huskurer. De olika recepten anges vara bra mot allt från att behandla brännsår, värk i leder och förkylning till att hindra blodförgiftning och bota gallsten, fallandesjuka och sockersjuka. Det är dock ytterst tveksamt hur väl medicinskt belagda kurerna var eller är. Exempelvis är väl varken liljekonvalj eller terpentin något som man borde få i sig. Kul läsning är det dock.

Tags:

Written by: Jon Engström Thursday, September 10, 2020