Demokrativeckan

Välkommen till Demokrativeckan 2022! En vecka som vill skapa ett ökat intresse för politik och samhällsfrågor – och på så sätt bidra till ett högt valdeltagande.

Foto från Folkrörelsearkivet: Valrörelsen 1985. Catarina Rönnung (S) och Anita Bråkenhielm (M). Foto: J. Nyander. 

Under veckan kan du gå tipspromenad, lyssna på olika föreläsningar eller skapa egna manifest i någon av de workshops som arrangeras! Demokrativeckan genomförs i samarbete mellan Länsmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsarkivet och Folkrörelsearkivet.

Invigning 5 april

Veckan invigs på tisdagen inne på Jönköpings läns museum av Ella Fronczak, förläggare på Punkt förlag, tillsammans med Johan Gärskog, länsmuseichef och Julia Sandwall, avdelningschef Kultur och Bibliotek.  Välkomna att mingla - vi bjuder på snacks och dryck!

Plats: Jönköpings läns museum
Tid: kl. 17:00-18:00
Fri entré och ingen föranmälan.

 

Föredrag 5 april: Kondomer och demokrati (även livesänt)

 1. Kondomer och demokrati!

  When: Tuesday 5 April 2022 18:00 - 19:00
  Location: Stadsbiblioteket

  Det här är berättelsen om två preventivmedelspionjärer och deras stormiga äktenskap. Nils och Karin Adamsson sålde i början av 1900-talet kondomer på postorder och i butik. De dömdes båda till fängelse. Gunnela Björk har skrivit boken Lust och nöd om makarna Adamsson.

Workshop 6 april: Skapa ett manifest

Skapa ett manifest tillsammans med poeten och spoken word-artisten Yolanda Bohm. Med språket som verktyg arbetar Bohm med att skapa debatt kring viktiga samhällsfrågor, bl.a. kring transpersoners rättigheter. I denna workshop får du som deltar lära dig använda det skrivna ordet som ett medel för att göra din åsikt hörd.
Plats: Jönköpings läns museum
Tid: 18:00-19:30

Anmäl dig till workshopen
https://jonkopingslansmuseum.se/se-och-gora/kalender/evenemang/workshop-manifest/

 

Film 8 april: Pride

 1. Pride - demokratibio!

  When: Friday 8 April 2022 18:00 - 20:00
  Location: Stadsbiblioteket

  Baserad på verkliga händelser under gruvstrejken i Storbritannien 1984-85 då HBTQ-aktivister stöttade strejken. En lättsam film om tunga ämnen som kamp, solidaritet och möten över gränserna.

Pågår hela veckan

Tipspromenad

Under veckan erbjuds en tipspromenad som sträcker sig genom hela ABM-huset (Arkiv, bibliotek och museum), som vänder sig till alla med intresse för demokrati.

På Stadsbiblioteket

Bokskyltning med böcker på temat demokrati.

På Folkrörelsearkivet

En utställning om folkomröstningar.