Den 2 augusti är det minnesdagen för folkmordet på romer under förintelsen

Omkring en halv miljon romer mördades i Europa under Förintelsen. Minnesdagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande efter andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.

En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. Det finns tydliga paralleller till behandlingen av judar och andra offer för den nazistiska terrorn.

I Tredje riket utpekades romer som syndabockar för majoritetssamhällets motgångar. De påstods vara kriminella och smittospridare. Personer med romskt påbrå avskedades från den tyska krigsmakten och arresterades. I en del ockuperade länder dödade SS mordkommandon romer i massavrättningar. På andra håll tvångsförflyttades de till nazisternas koncentrations- och utrotningsläger.

1944 drev SS-soldater i Auschwitz-Birkenau natten mellan den 2 och 3 augusti 3 000 romer till gaskamrarna för en säker död. Sedan dess har detta kallats för ”Zigenarnatten”.

 1. Sofia Z-4515

  Subtitle: Sofia Z-4515 / text: Gunilla Lundgren, Sofia Taikon ; ilustraṭii: Amanda Eriksson ; [traducere din limba suedeză, norvegiană ṣi română: Zandra Brzezińska ...]
  By: Lundgren, Gunilla
  Language:
  Romani Romanian
  Published: 2015
  Classification: Hprec.05
  Available as: Book
 2. Sofia Z-4515

  Subtitle: [ett seriealbum om romer under förintelsen]
  By: Lundgren, Gunilla
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Hci
  Available as: Book
 3. Jag heter inte Miriam

  By: Axelsson, Majgull
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Hc.01/DR
  Available as: E-book
 4. Jag heter inte Miriam

  By: Axelsson, Majgull
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Hc.01
  Available as: Book
 5. Romer - det ansiktslösa folket i Europa

  Subtitle: författaren gör en resa bland romer i dåtid och nutid och visar i text och bild hur de exkluderas och ses som en ansiktslös företeelse i det nya Europa
  By: Åkerfeldt, Bennie
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: Mat-a
  Available as: Book