Det är inte lätt att vara Stanley Yelnats!

Stanley har alltid otur, som en dag när ett par illaluktande begagnade jympaskor faller ner från himlen rakt på honom. Urk! Men det blir ännu värre. Skorna har skänkts till en auktion för fattiga barn av en superkänd basketspelare, och Stanely grips för stöld av de värdefulla skorna. Trots att han är oskyldig hamnar han på en ungdomsanstalt. Och det är då hans liv blir jobbigt på riktigt.

På anstalten ska internerna gräva var sitt hål i marken. Hålet ska vara en och en halv meter djupt och en och en halv meter brett. Ett hål om dagen, alla dagar de är där. De måste gå upp innan solen, för att bli färdiga innan den värsta hettan kommer över det ökenliknande landskapet. Efter sitt första hål är Stanely så trött att han aldrig tror att han ska kunna gräva mer. Men nästa dag är det dags igen. ”Det första hålet är det värsta” säger de andra killarna. Men det stämmer inte, det andra hålet är värre. Och det tredje är verkligen hemskt. Ändå står killarna där och gräver, dag efter dag. Ledningen menar att det är bra för karaktären, men Stanley tror att det ligger någonting annat bakom. Men vad?  

Ett hål om dagen av Louis Sachar är en nutida ungdomsklassiker från USA.  Det är en spännande historia med inslag av både humor och ironi, med underliggande teman som människors värde och sociala orättvisor, och passar alla läsare på jakt efter en bra bok.

Audience:

Tags:

Review by: Marie Ödman Monday, July 27, 2020