DIGITALA TJÄNSTER

Senast uppdaterad 2021-03-22   kl 09.36

Hur lånar jag e-böcker?

Har du ett lånekort hos biblioteken i Jönköping, kan du låna e-böcker på två olika sätt:

-Via appen Biblio

-Via bibliotekets digitala utbud på hemsidan

Följ instruktionerna på denna länk Hur du lånar e-böcker

Hur lånar jag e-ljudböcker?

Du behöver ha ett lånekort och pinkod för att kunna låna e-ljudböcker. Följ intruktionerna här, hur du lånar e-ljudböcker.

Hur strömmar jag film?

Nu kan du, helt gratis,  ta del av ett brett utbud av film via strömningstjänsten Cineasterna. För mer information och instruktioner, hur du strömmar film

Hur kan jag komma åt tidningar och tidskrifter på nätet?

Genom biblioteken kan du ta del av en stor mängd digitala tidningar och tidskrifter. Läs i mobilen, surfplattan eller datorn! För mer information och intruktioner, se hur du kommer åt e-tidningar och e-tidskrifter.

Varför hittar man inte alla e-böcker på Biblio?

Det som gäller kring vårt utbud av e-böcker och e-ljudböcker är följande:

För varje nedladdning som en låntagare gör betalar vi en viss summa till leverantören, det är förlagen/utgivarna som bestämmer kostnaden för respektive e-bok eller e-ljudbok, och summan kan vara allt från 5-150 kronor. Så för att vår budget inte ska ta slut på ett par veckor är vi tvungna att välja bort de dyraste titlarna, som tyvärr ofta är de senaste och mest populära. Det är också av denna anledning som vi vanligtvis begränsar till 3 lån/vecka. De flesta folkbibliotek i Sverige har samma eller liknande begränsningar.

Vad gäller e-ljudböcker specifikt finns därtill problemet (för folkbiblioteken) att de större förlagen/utgivarna skapat egna plattformar (tex Storytel och Bookbeat), och de vill då att lyssnarna ska välja deras tjänster, och de släpper därför bara en liten del av sin utgivning till biblioteken.

Detta är vad som gäller just nu, men e-medievärlden är föränderlig, och mycket kan hända de närmsta åren, förhoppningsvis till det bättre för bibliotekens användare.