Februari 2017

I paviljongens terum i Wicksteed Park i Kettering, England, fanns en gång i tiden bland annat en ”bread and butter machine” som patenterats av Charles Wicksteed 1923, något som även Folkskolestyrelsen i Norrahammar fann för gott att införskaffa.

Norrahammars köping, Folkskolestyrelsen, F5:1

Charles Wicksteed junior, en entreprenör, ingenjör, uppfinnare och filantrop, grundade Charles Wicksted & Co Ltd 1876, som bland annat producerade hydrauliska sågmaskiner, automatisk växellåda, symaskiner, träleksaker, borrar och just smörgåsmaskinen. 1913 köpte han en bit mark i närheten av Kettering för att där bygga ett mönstersamhälle där han ville skapa ett öppet landskap och parkområde för områdets familjer. Wicksteed Park, där ovan nämnda paviljong var en av många byggnader, öppnade 1921. Ganska snart skapades en speciell del i parken endast avsedd för barn och deras lek. Wicksteed skrev även böcker, och i en av dessa menar han bland annat ”lär barnen vad de kan göra istället för att påpeka det de inte får göra”. Parken, och hans företag, finns fortfarande kvar idag.

På bilden visas första bladet av fyra över reservdelarnas namn och nummer, som framgår av bilden bestod smörgåsmaskinen av ett otal mekaniska smådelar. Vid beställning av eventuella reservdelar skulle delens aktuella nummer anges. I samband med ritningarna återfinns även anvisningar för skötseln av maskinen och instruktioner för att hantera den. Bland annat anges att smöret måste vara av rätt konsistens, det vill säga av rumstemperatur på cirka 20˚. Om inte vanligt butikssmör används, utan istället så kallat svenskt eller liknande smör som säljs i kaggar, måste temperaturen vara något högre. Detta regleras med hjälp av varmvatten i vattenmanteln runt smörcylindern. Cylindern behöver inte rengöras inuti, men bör rengöras utvändigt en gång i veckan då även de mekaniska delarna ska oljas. Att observera är att ingen såpa eller soda får användas, endast hett saltvatten. Ett litet tips är att en cirka 7 ½ centimeter tjock gammal brödskiva kan placeras bakom den nya leven som ska skäras. På så sätt kan maskinen skära upp hela den nya brödleven utan risk att klingan skadas.

Anvisningarna ger bland annat vid handen att om maskinen inte breder på smöret så kan behållaren vara tom, om bredningen sker ojämnt kan smöret vara för hårt, men om smöret går ut över kanten kan det istället vara för mjukt. Om brödet trycks ihop så är det antagligen för färskt, om skivorna däremot blir ojämna är troligen smöret för hårt eller så är fjäder 83 W sliten eller avbruten. Kontentan är att maskinen på inga villkor får startas förrän smöret är lagom mjukt.

Tags:

Written by: Jon Engström Thursday, September 10, 2020