Filmtips till julhelgerna

Julen närmar sig med stormsteg. Dags att kura upp i soffan med nåt gott och kanske lite glögg. Men vad ska man välja att se när utbudet är så massivt? För att göra valet lite lättare släpper vi tre tips i veckan fram till jul och hoppas att det ska inspirera till att upptäcka tjänsten Cineasterna men också bibliotekens fantastiska analoga filmutbud.

Carol

Redan 2002 gjorde Todd Haynes sin första homage till Douglas Sirks 50-tals melodramer med filmen Far from heaven. Med Carol tar han det en nivå till och lyckas göra Sirks stil till sin egen. Tekniskt sett är det perfekt - fotot, kostymerna, scenografin - allt in i minsta detalj. Butiksbiträdet Therese, en vilsen ung kvinna i 50-talets New York, möter den mer världsvana, men gåtfulla, Carol mitt i julhandeln. En borttappad handske blir verktyget för att skapa kontakt mellan de två kvinnorna. Varsamt växer en kärlekshistoria fram i en tid där det inte fanns mycket utrymme för att proklamera sin kärlek för någon av samma kön. Cate Blanchett gör titelrollen med perfekt fingertoppskänsla. Här gäller det att hänga med i varenda subtil rörelse, blinkning och tonfall. Som belöning skymtar alla lager fram och Carol blir kanske inte mindre gåtfull, men hennes val blir enklare att förstå.

Regi: Todd Haynes, 113 min, USA, 2015, från 15 år

Filmen hos Cineasterna 

Låna dvd på ditt bibliotek

Tips! Carol är baserad på Patricia Highsmiths roman med samma namn. Låna den gärna på biblioteket.

 1. Carol

  By: Highsmith, Patricia
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Available as: E-book

Ett päron till farsa firar jul

Det blir slapstickhumor i kombination med tända juleljus när Chevy Chase återvänder till rollen som engagerade pappan Clark Griswold. Hans högsta önskan är att få till den perfekta familjejulen, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort med släktingar till höger och vänster, djur, krånglande julpynt och utebliven bonus på jobbet. Numer välkända Juliette Lewis och Johnny Galecki gör tidiga roller i sina respektive karriärer.

Regi: Jeremiah Chechik, 97 min, USA, 1989, från 7 år

Låna dvd på ditt bibliotek

Sunes Jul

Följ med när familjen Andersson försöker fira jul, det är inte alltid helt lätt och ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Det är 23 långa och tråkiga dagar fram till julafton, och mycket kan hända. Exempelvis försöker pappa Rudolf koka knäck men det slutar med att han måste renovera halva köket. Sune och hans lillebror Håkan tröttnar på att det inte kommer någon snö och åker istället störtlopp i trappan. Många galna upptåg hinns med innan det är dags för årets absolut längsta och tråkigaste dag, dan före dan, hur överlever man egentligen den dagen? 

Sunes jul blev 2016 utsedd till Sveriges bästa julkalender. En riktig klassiker som kan ses om och om igen, av både stora och små. Passa på att titta tillsammans under långledigheten!

Regi: Stephan Apelgren, ca 250 min, Sverige, 1991, Barntillåten

Låna dvd på ditt bibliotek

Sunes jul finns även tillgänglig på Öppet arkiv/Svtplay

Sune med familj på julafton

Audience:

Tags:

Review by: Emma Dahlberg Tuesday, December 22, 2020