Filmtips till julhelgerna

Julen närmar sig med stormsteg. Dags att kura upp i soffan med nåt gott och kanske lite glögg. Men vad ska man välja att se när utbudet är så massivt? För att göra valet lite lättare släpper vi tre tips i veckan fram till jul och hoppas att det ska inspirera till att upptäcka tjänsten Cineasterna men också bibliotekens fantastiska analoga filmutbud.

Varje gång jag ser dig

Hjärtevärmande romantiskt drama om blinda tonåringen Leonardo som upplever kärleken för första gången. En vacker film om vänskap, längtan och kärlek som utspelar sig i soliga Sâo Paulo vilket gör det lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader.

Regi: Daniel Ribero, 95 min, Brasilien, 2014, barntillåten

Klicka här för att komma till filmen hos Cineasterna.

Agatha – granndetektiven

En spännande, rolig och normutmanande film för både stora och små där vi lär känna 10-åriga Agatha, eller AC som hon kallas. AC tycker inte selfies eller coola kläder är viktigt, hon vill bara vara detektiv och lösa mysterier! Det första fallet ser ut att bli en enkel match men visar sig vara mycket mer komplicerat än hon någonsin kunnat ana…

Tips! Prata gärna med barnen efteråt om vad i filmen de tror är på riktigt och vad som är i Agathas huvud. Hur ser ni det?

Regi: Karla von Bengtson, 77 min, Danmark, 2017, barntillåten

Klicka här för att komma till filmen hos Cineasterna

Rust and bone

Gripande drama med fantastiskt skådespeleri. Machokillen Alain försörjer sig som dörrvakt och på gatuslagsmål. En kväll träffar han Stéphanie (Marion Cotillard), en framgångsrik tränare för späckhuggare. Mötet lämnar inget större avtryck. Men efter att Stéphanie råkat ut för en olycka, som förändrar hela hennes tillvaro, möts de igen och sakta utvecklas deras relation till en osentimental kärlekshistoria.

Regi: Jacques Audiard, 123 min, Frankrike, 2012, från 15 år

Klicka här för att komma till filmen hos Cineasterna

Klicka här för att låna som DVD på ditt bibliotek

Filmtipsen är ett samarbete mellan Jönköpings bibliotek och Filmstudion.

Filmtipsen från Cineasterna är med reservation för att det är en streamingtjänst där utbudet byts kontinuerligt.

Audience:

Review by: Emma Dahlberg Thursday, November 26, 2020