Filmtips till julhelgerna

Julen närmar sig med stormsteg. Dags att kura upp i soffan med nåt gott och kanske lite glögg. Men vad ska man välja att se när utbudet är så massivt? För att göra valet lite lättare släpper vi tre tips i veckan fram till jul och hoppas att det ska inspirera till att upptäcka tjänsten Cineasterna men också bibliotekens fantastiska analoga filmutbud.

Jumanji

En spännande och ibland lite läskig äventyrsfilm om ett mystiskt brädspel. 12-åriga Alan och hans kompis Sarah bestämmer sig för att prova spelet, men det borde de inte ha gjort… Spelet är magiskt och så fort de har börjat spela släpps ondskefulla krafter lös (bland annat gigantiska myggor, krokodiler, jättestora spindlar och livsfarlig kvicksand!) När man väl har börjat spela så finns det bara ett enda sätt att fånga in ondskan som sluppit ut, man måste spela färdigt. Men är de tillräckligt modiga?

Regi: Joe Johnston, 100 min, USA, 1995, Från 11 år

Filmen är baserad på boken ”Jumanji” av Chris van Allsburg. Både filmen och boken finns att låna på Stadsbiblioteket.

Klicka här för att låna som DVD på ditt bibliotek. 

Klicka här för att låna boken på ditt bibliotek. 

 

Medan porten var stängd

Medan porten var stängd anses vara en av Hasse Ekmans allra bästa filmer. Med en handling likt Robert Altmans Short cuts (1993) får vi följa de olika hyresgästerna under en natt. Tollie Zellman gör en av sina mest minnesvärda roller som den avdankade skådespelerskan Cora Anker, ett porträtt som lätt för tankarna till Billy Wilders Sunset Boulevard (1950). Ofta har Ekmans filmer hamnat i skuggan av den samtida giganten Ingmar Bergman, men faktum är att Ekmans filmer ofta är bättre och minst lika nyskapande. Filmerna innehåller en annan sorts lättsamhet och humor, och trots mycket svärta visar han gång på gång att det går att briljera utan svårmod.

Regi: Hasse Ekman, 89 min, Sverige, 1946

Klicka här för att komma till filmen hos Cineasterna.

Tips! Sugen på mer Hasse Ekman? Kolla gärna in Flickan från tredje raden eller Flicka och hyacinter som finns att låna på Jönköpings bibliotek.

Bild för filmen Medan porten var stängd

 

Tenebre

Italienske skräckregissören Dario Argento återgår till Giallo-genren med bravur: stilistiska bilder, fantastiskt foto och mystiska men exceptionellt grymma mord. Den amerikanske författaren Peter Neal ska till Rom för att marknadsföra sin nya bok ”Tenebrae”, men blir inblandad i jakten på en seriemördare som tycks inspireras av de brutala morden i hans bok. Filmen har i sina blodbad tydliga HBTQ-teman och den uppmärksamme tittaren kan hitta blinkningar åt både Arthur Conan Doyle och Agatha Christie. Filmens manus inspirerades av en serie dödshot Argento själv fått av fans på grund av det psykologiskt påfrestande innehållet i hans filmer.

Regi: Dario Argento, 110 min, Italien, 1982, från 15 år

Klicka här för att komma till filmen hos  Cineasterna.

Filmtipsen är ett samarbete mellan Jönköpings bibliotek och Filmstudion.

Filmtipsen från Cineasterna är med reservation för att det är en streamingtjänst där utbudet byts kontinuerligt.

Tags:

Review by: Emma Dahlberg Thursday, December 3, 2020