Filmtips till julhelgerna

Julen närmar sig med stormsteg. Dags att kura upp i soffan med nåt gott och kanske lite glögg. Men vad ska man välja att se när utbudet är så massivt? För att göra valet lite lättare släpper vi tre tips i veckan fram till jul och hoppas att det ska inspirera till att upptäcka tjänsten Cineasterna men också bibliotekens fantastiska analoga filmutbud.

Jojo Rabbit

Ta vara på ledigheten och kolla in Taika Waititis ytterst briljanta andra världskriget-satir berättad genom ögonen på den 10-åriga pojken Jojo. Som barn av sin tid uppfostras han i Hitlerjugend ivrigt påhejad av sin egen låtsaskompis Adolf Hitler. Samtidigt upptäcker han att mamman gömmer en flicka i huset där de bor. Skratta så du kiknar ena sekunden och hulka hejdlöst i andra... Jojo Rabbit är en film som dröjer sig kvar länge. Filmen är baserad på novellen Caging Skies av Christine Leunens.

Regi: Taika Waititi, 108 min, USA/Nya Zeeland/Tjeckien, 2019, från 15 år

Låna som DVD på ditt bibliotek

 

Stories we tell

Kanske känner du igen Sarah Polley från 1990-tals serien Vägen till Avonlea? I vuxen ålder sadlade hon om och blev regissör till bland annat den fantastiskt fina filmpärlan – Stories we tell. Filmen är en dokumentär som sprudlar av kreativitet och leker med den dokumentära formen. Berättelsen utspelar sig i hennes egen familj där en ganska stor familjehemlighet kommer upp till ytan.

Regi: Sarah Polley, 108 min, Kanada, 2012, från 11 år

Filmen hos Cineasterna

Låna som DVD på ditt bibliotek

 

Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen

Klas Klättermus och hans vänner lever farligt i skogen. De blir jagade av den ruskige Mickel Räv och de andra rovdjuren. Stickan Igelkott försöker till och med äta upp Farmor Skogsmus. För att få ordning och reda i skogen så förslår Lille Mårten att en ny lag ska införas. Med hjälp av Bamsefar röstas förslaget igenom. Alla djuren i Hackebackeskogen måste nu försöka vara vänner, och framförallt, det är förbjudet att äta upp varandra!

Filmen är baserad på den norske författaren Thobjørn Egners bok om Klas Klättermus. En bok som har underhållit barn sedan den gavs ut på 1950-talet. Filmen är gjord med stop-motionteknik och innehåller många av de kända sångerna om Klas Klättermus och hans vänner i Hackebackeskogen.

Regi: Rasmus A Sivertsen, 75 min, Norge, 2016, Barntillåten

Filmen hos Cineasterna

Låna filmen på ditt biblioteket

Länk till boken: https://bibliotek.jonkoping.se/work/klas-kl%C3%A4ttermus-och-de-andra-djuren-i-hackebackeskogen?id=de9af6bb-0a2b-d12b-d8f3-d849c1bd6732&queryId=e3398717-5a74-44e4-a00c-1bcc9ac5dc33&resultIndex=0

Audience:

Tags:

Review by: Emma Dahlberg Friday, December 11, 2020