Filmtips till julhelgerna

Julen närmar sig med stormsteg. Dags att kura upp i soffan med nåt gott och kanske lite glögg. Men vad ska man välja att se när utbudet är så massivt? För att göra valet lite lättare släpper vi tre tips i veckan fram till jul och hoppas att det ska inspirera till att upptäcka tjänsten Cineasterna men också bibliotekens fantastiska analoga filmutbud.

Småkryp

En nyckelpiga och en svartmyra ger sig ut på ett storslaget äventyr för att lyckas transportera hem en ovärderlig skatt, nämligen en hel ask med sockerbitar! Men de får passa sig, de är ständigt förföljda av ett gäng med ondskefulla rödmyror som såklart vill ha skatten för sig själva.

Inte ett endaste ord yttras i filmen, men ändå så förstår man precis vad som sägs. En fransk stumfilm, fast för barn! En blandning av verklighet och datoranimation gör filmen väldigt vacker och den passar för både liten och stor.

Regi: Hélène Giraud och Thomas Szabo, 89 min, Frankrike, 2013, Barntillåten

Filmen hos Cineasterna 

Låna som dvd på ditt bibliotek

Även ”Småkryp 2” finns tillgänglig för utlån eller streaming via Cineasterna. Uppföljaren är lika charmig och underhållande som sin föregångare.

FIlmen hos Cineasterna

Låna som dvd på ditt bibliotek

 

Mannen på taket

Kolla in alla Beck-filmers moder: Carl-Gustaf Lindstedt gör en särdeles likgiltig Beck som får sällskap av Kollberg, Gunvald och Rönn för att lösa det brutala mordet på deras uppenbarligen moraliskt tveksamma poliskollega. Mannen på taket är svensk polisthriller och diskbänksrealism i kombination när det är som bäst, dessutom kryddat med en kalsonglös Sven Wollter i sann frisläppt 1970-tals anda. Snyggt, spännande, actionfyllt och roligt.

Regi: Bo Widerberg, 110 min, Sverige, 1976, från 15 år

Film hos Cineasterna

Finns även som bok att låna på ditt bibliotek:

 1. Mannen på taket

  Subtitle: en bearbetning av Den vedervärdige mannen från Säffle
  By: Sjöwall, Maj
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hc.01
  Available as: Easyread

Pans labyrint

Det spanska inbördeskriget lider mot sitt slut. Uppe i bergen försöker de sista motståndsmännen strida mot Francos armé. Mitt i detta hamnar Ofelia efter att hennes mamma gift sig med den sadistiske kapten Vidal och de tvingats flytta till hans postering. För att slippa verklighetens vedermödor vänder sig Ofelia till sagorna och upptäcker att magins väsen finns mitt ibland dem. När hon hittar en gammal övergiven labyrint möter hon dess väktare Pan som ger henne ett farligt uppdrag… Pans labyrint är inte en film för barn, det är en vacker och otäck berättelse, gjord som en saga för vuxna. Guillermo Del Toro står för regin och filmen belönades med inte mindre än tre Oscars.

Regi: Guillermo Del Toro, 118 min, Mexico/Spanien, 2006, från 15 år

Filmen hos Cineasterna

Låna som dvd på ditt bibliotek

Audience:

Tags:

Review by: Emma Dahlberg Thursday, December 17, 2020