Händelsehorisonten

Vi får följa den unge Milde som fångas & fängslas för att ha satt eld på det lokala stadsbyggnadskontoret. Hon ställs inför valet att avrättas eller att skickas ut till Massan, ett svart hål där ute i rymden.

Vi får följa den unge Milde som fångas & fängslas för att ha satt eld på det lokala stadsbyggnadskontoret. Hon ställs inför valet att avrättas eller att skickas ut till Massan, ett svart hål där ute i rymden. Forskarna vill gärna veta vad som händer en människa där, hur hon går sönder. Genom hela boken följer vi utmarkernas mödrar och deras barn där Milde växte upp. Som ett mantra  påminns vi ständigt på mödrarnas kamp för att få en dräglig tillvaro i lägret. Ständigt drivna att skapa något som påminner om ett normalt liv. 

Jag minns särskilt passagen där barnen som hämtar matrester från hotellets sopor kommer hem med uppskurna fötter. Hotellet hade spritt glaskross i containern för att hålla dem borta. Föraktet från dem  som har allt mot de som kämpar för att få något.

Även om denna berättelse är fiktion så kan en inte hålla tankarna ifrån alla de som idag lever i samhällets utkanter. De flykting läger som miljontals människor föds och lever i världen över. De romska tiggarna. Missbrukarna utanför Juneporten.

I ett Europa som mer och mer tycks ha glömt 1900-talets fasor vill Balsam Karam få oss att minnas. Ett välkommet tillskott som alla borde läsa!