Hur du lånar e-böcker

För att läsa en e-bok är det några steg du först måste gå igenom innan du kan krypa upp i soffan och börja läsa.

Skaffa ett lånekort

För att kunna låna e-böcker och e-ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett lånekort och en pinkod. Kom till biblioteket och ta med fotolegitimation så ordnar vi ett lånekort. 

Ladda ner app

Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store (iOS 10.0 eller senare) eller Google Play (Android 5.0 eller senare)
Välj bibliotek Jönköping i listan på biblios startsida och logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pinkod.

När du hittat en bok du vill läsa via kategorier eller sök, klicka på knappen Låna, sedan Ladda ner och till sist Läs
Boken finns sedan under Mina lån och är tillgänglig offline. Den försvinner automatiskt när lånetiden tar slut.
Om du klickar på bokens omslag har du möjlighet att lägga bokmärke, välja stilstorlek och ljusstyrka.

Appen fungerar utan Adobe-ID. Du kan använda appen på upp till fem enheter.
Se till att alltid hålla appen uppdaterad, rättningar och förbättringar görs.

Om du vill ha bättre sökmöjligheter så använd vår bibliotekskatalog och låna boken där.
Boken visas under Mina lån i appen Biblio.

Sök e-böcker i vår bibliotekskatalog

Logga in i bibliotekskatalogen. Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan överst på sidan. Begränsa din sökning genom att välja alternativet e-bok via pilen till höger i sökfältet.
Sök på författarens namn för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare.
För att hitta böcker inom ett visst ämne kan du välja alternativet Facklitteratur under Visa fler filter och kombinera med önskat sökord t ex samhälle.

Klicka på önskad titel och välj alternativet e-bok. Låna därefter boken genom att välja Läs i webbläsaren eller Ladda ner (epub).

Låneregler

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen på nytt. Dina e-bokslån syns under Mina lån och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta. E-böckerna går inte att skriva ut. E-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skickas vidare eller sparas som vanliga filer.

Du har möjlighet att göra 3 e-lån per vecka. E-ljudböcker och e-böcker räknas ihop.

På biblioteken i Jönköpings kommun erbjuder vi de böcker som kostar biblioteket upp till 20 kronor per lån. Alla böckerna finns i vår katalog. För dig som låntagare är det alltid gratis att ladda ned e-böcker, biblioteket står för kostnaderna.

Det finns en gräns för bibliotekets kostnader per kvartal. Det innebär att lån av e-böcker ibland stoppas när ett kvartalsslut närmar sig. Om så är fallet läggs information ut på hemsidan och i Biblio.
När det blir en ny månad går det att låna som vanligt igen.

Övriga läsalternativ

iPhone och iPad

1. Ladda ner appen Bluefire Reader från App Store
2. Skapa ett användarkonto hos Adobe, Adobe-ID
3. Auktorisera ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Bluefire Reader sedan tidigare, men inte har auktoriserat Adobe så kan du göra det under infosymbolen.

Använd webbläsaren Safari för bästa funktion.
När du lånat en e-bok välj Öppna e-boken i Bluefire Reader.

Android surfplatta eller mobil

1. Ladda ner appen Aldiko från Play-butiken
2. Skapa ett användarkonto hos Adobe, Adobe-ID
3. Auktorisera ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Aldiko sedan tidigare, men inte har auktoriserat Adobe så kan du göra det under infosymbolen.

När du lånat en e-bok Välj Slutför åtgärden med Aldiko.


På vissa plattor öppnas inte boken direkt och du kan då behöva leta upp filen på din platta. Leta efter pil med ett streck under längst upp på eller längst ned på skärmen. Klicka på pilen och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats. Klicka på filen och välj “Slutför åtgärden med Bluefire Reader”
Ibland krånglar nedladdningen med vissa versioner av Chrome och Androids interna webbläsare. Vi rekommenderar i så fall att du använder webbläsaren Firefox.

Dator

Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Gratisprogrammet finns att hämta på Adobes webbplats.
Låna och ladda ner en e-bok. Öppna filen med Adobe Digital Editions.

Du kan också läsa boken online direkt i webbläsaren.

Om du vill föra över till en läsplatta, gör så här: Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions. Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra.
En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

  1. Hur du lånar e-ljudböcker

    Enklast är att ladda ner appen Biblio för att lyssna på e-ljudböcker. Du kan även lyssna genom webbläsare och din dator som strömmande e-ljudböcker, det betyder att du behöver ha internetuppkoppling när du lyssnar.