Lisa Bjärbo återvänder till Ingelstad

”Tänk att du är Beyonce. Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.” säger pappa. Har han träffat mig någon gång?

Liv och hennes pappa flyttar från Stockholm till gammalt hus utanför en by i Småland. Han har alltid pratat om Olgas hus utanför Ingelstad och att dit måste de flytta om huset någonsin kommer ut på marknaden. När det väl händer är Liv ändå oförberedd. Hon får lämna allt och alla. Hon ställer upp för sin far eftersom hon ser sig som en ”levande bromskloss” i hans liv.

Liv har alltid varit blyg och haft svårt att ta plats och prata på men när hon flyttar är det som om det fullständigt exploderar. Hon svarar knappt på tilltal fast hon har massa roliga svar i huvudet. Hon stressar upp sig för i stort sett alla interaktioner med människor och överanalyserar allt hon säger och gör. Samtidigt vill hon verkligen vara ”normal” och inte så där hopplös som hon upplever sig själv men hon vet inte hur.

Det är en berättelse som berör och tankeväckande. Den tar upp hur det är att vara introvert och många av de tankar som man kan ha när något är nytt och lite läskigt. Huvudpersonen Liv är lätt att tycka om och det är kul när hon sitter och ”Sherlockar” i bussen. När hon sitter och analyserar de andra på morgonbussen som återkommer varje morgon. Hon möter ”Candycrush” och ”Dostojevski” och hittar på hela liv i hennes huvud genom små detaljer.

Författaren Lisa Bjärbo har växt upp i Ingelstad och i flera av hennes böcker återvänder hon dit.