Lokalhistoria

Forska i din hembygds historia.

Den lokalhistoriska avdelningen innehåller litteratur om Småland med tonvikt på Jönköpings län. Här hittar du bland annat sockenbeskrivningar, torpinventeringar, levnadsbeskrivningar över kända och okända smålänningar samt litteratur om kulturhistoriskt intressanta miljöer och byggnader.

Samlingen innehåller även romaner, diktsamlingar och lokala sägner med anknytning till Småland.

Störst utbud finns på stadsbiblioteket men övriga bibliotek har också lokalhistorisk litteratur.

I anslutning till stadsbibliotekets lokalhistoriska avdelning har vi även samlat litteratur som är användbar för dig som släktforskar. Här hittar du bland annat handböcker i släktforskning och biografiska uppslagsböcker.

Sök litteratur

Lokalhistorisk litteratur söker du enklast via sökrutan ovan. Som en del av bibliotekskatalogen ingår även Smålandsbibliografin som innehåller hänvisningar till artiklar ur tidskrifter och böcker fram till och med 1988. För närvarande går det inte att söka efter artiklar via bibliotekets hemsida, men personalen hjälper dig gärna att söka i någon av bibliotekets informationsdiskar

I den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS finns möjlighet att söka lokalhistorisk litteratur via deldatabasen Småland, Öland och Blekinge. Databasen är ett samarbete mellan stadsbiblioteken i Jönköping, Karlskrona, Växjö och Kalmar. Det material som Jönköpings stadsbibliotek bidrar med innehåller framförallt hänvisningar till artiklar ur tidskrifter och böcker från och med 1989 och framåt. En sökhjälp för att använda deldatabasen hittar du till höger. 

Sökhjälp

Sök vidare

Jönköpings läns hembygdsförbund 

Lantmäteriet - Historiska kartor

Riksarkivet

Riksantikvarieämbetet

Digitalt museum