Maj 2016

Den 25 november 1893 hölls bokauktion på Visingsö. Auktionsprotokollet visar var 250 böcker, och själva lådan, tog vägen.

Visingsö landskommun, Kommunalnämnden, F11:1
Redan i slutet av september 1893 fick kommunalmannen Carl Johansson i Avlösa ett brev från F. & G. Beijers Bokförlagsaktiebolag. I brevet ställdes frågan om möjligheten att hålla en bokauktion på ön för förlagets räkning. Genom uppköp av flera stora bokförlag sade de sig kunna erbjuda ett rikhaltigt och omväxlande urval av nyare och värdefulla böcker. På auktionen hoppades förlaget få ut ungefär en tredjedel av boklådepriset på varje titel. I övrigt bestod erbjudandet av fri frakt, 20 % av auktionsbeloppet och sju månaders redovisningstid.

I oktober samma år sänds en låda böcker från Stockholm med bantåg till Jönköping, och den 25 november är det alltså dags för auktion på Visingsö. Samtliga de 250 böckerna, och själva boklådan, säljs. Priset blev dock långt under det förväntade, något som förlaget själva uttrycker sin besvikelse över i en senare skrivelse. Den bok som blev dyrast, 3 kronor och 15 öre, var Sven Hedins General Prschevalskij´s forskningsresor inköpt av Carl Johansson själv. Efter den följde Arndts Postilla för 3 kronor, inropad av Fredrik Andersson i Kumlaby. Det ursprungliga boklådepriset var dock satt till 11 respektive 3, 50 kronor. Auktionen inbringade 166 kronor och 75 öre, varav de 20 procenten på 33 kronor och 35 öre avdrogs. Slutresultatet, som överfördes till F. & G. Beijers Bokförlagsaktiebolag i juni 1894, landade på 133 kronor och 40 öre.

Tags:

Thursday, September 10, 2020