Nördar - BARA LÄS

Populärkultur, media, fantasy, sci-fi och allt däremellan: Nördkulturen hamnar under Hurleys obevekliga penna, och du kommer förmodligen att känna dig lite träffad under läsningens gång.

“The Geek Feminist Revolution” av Kameron Hurley är ungefär som att få en riktigt bra utskällning. En bra utskällning, så inte den sortens utskällning där man sitter i en pöl av sin egen gråt och snor medan mörkrets hopplöshet slutar sina kallar klor i en; utan den sortens utskällning då man lite skakigt reser sig upp och säger: “Förlåt. Jag ska göra bättre ifrån mig i framtiden.”

Utöver att Kameron Hurley är en Hugo-vinnare, en fantasy- och sci-fi författare, samt en certifierad Intellectual Badass, så skriver hon tydligen även riktigt vassa essäsamlingar. Tonen på essäerna gör dem lättlästa, då de har en slags hårdkokt, bitter humor jag vanligtvis bara fått mig tillgodo i Noir-tematiska berättelser. Man blir medryckt av rena farten, och innan man vet ordet av det så har man läst sig igenom en alldeles för träffande kritik av de ideal som fortfarande cirkulerar i en - tills alldeles nyligen - mansdominerad sfär av nördkultur.

Jag ser mig personligen som en feminist. Jag tycker att jag gör bra, feministiska val i mitt deltagande i och skapande av nördkultur. Faktum är att jag tyckte att jag var en såpass bra feminist, att jag inte riktigt trodde på att den här boken skulle vara särskilt intressant att läsa. Det var bara en fin lama på omslaget, och jag blev nyfiken - varför laman? (Spoiler: Sista essän, “We Have Always Fought”, kommer att ge dig svaret på varför laman - särdeles så varför den fjälliga, blodtörstiga laman).

Men naturligtvis behövde jag läsa den här boken. Jag rekommenderar särskilt de andra, bra, duktiga nörd-feministerna att ta del av “They'll come for you ... whether you speak up or not” och “With great power comes great responsibility: on empathy and the power of privilege”. Utöver det fick Hurleys slutord mig faktiskt uppriktigt talat att gråta, innan jag reste mig upp på skakiga ben och lovade att jag skulle göra bättre ifrån mig.

Det här är en riktigt bra essäsamling. Det är en intelligent, skarp och uppfordrande essäsamling. Alla som någonsin har klistrat fast identitets-taggen “Nörd” på skjortslaget kommer att tjäna något på att läsa den.

Böcker av Hurley:

 1. The light brigade

  By: Hurley, Kameron
  Language:
  English
  Published: 2019
  Classification: He.01
  Available as: Book
 2. The stars are legion

  By: Hurley, Kameron
  Language:
  English
  Published: 2017
  Classification: He.01
  Available as: Book
 3. The geek feminist revolution

  Subtitle: [essays]
  By: Hurley, Kameron
  Language:
  English
  Published: 2016
  Classification: Ohja
  Available as: Book
 4. Empire Ascendant

  By: Hurley, Kameron
  Language:
  English
  Published: 2015
  Classification: He.01
  Available as: Book
 5. The mirror empire

  By: Hurley, Kameron
  Language:
  English
  Published: 2014
  Classification: He.01
  Available as: Book