Nya öppettider i sommar

Nu är de nya sommaröppettiderna för biblioteken klara! Alla bibliotek kommer att ha öppet minst en dag i veckan under sommarlovet.

Från början skulle några bibliotek ha haft helt stängt, nu är det ändrat. Varför ändras öppettiderna nu när sommarlovet redan har börjat?

– Vi har fått in många önskemål om att kunna besöka närbiblioteken i sommar och har därför sett över öppettider och hittat en lösning. Biblioteken är en viktig service och det är självklart för oss att försöka möta medborgarnas behov, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, Jönköpings kommun.

Så här ser bibliotekssommaren i Jönköping ut 2021:

Alla bibliotek (utom Ödestugu bibliotek som har sommarstängt under en kortare period precis som varje år) kommer att ha öppet minst en dag i veckan under sommarlovet.

Tisdagar

Det är tisdagarna man behöver hålla reda på. På tisdagarna i sommar händer följande:

  • Tenhults, Tabergs, Norrahammars och Bankeryds bibliotek kommer alla att ha öppet kl 10-16 på tisdagar.
  • Österängens, Öxnehagas och Råslätts bibliotek kommer att ha stängt på tisdagar - de kommer stället att ha öppet alla andra vardagar.
  • Huskvarna bibliotek kommer att ha enbart meröppet 7-19 på tisdagar. (Resten av veckan har Huskvarna bibliotek ordinarie öppettider)

Anledningen till att allt händer på tisdagarna är att personalen ska kunna förflytta sig mellan biblioteken - för att ett bibliotek ska kunna vara öppet behöver ett annat vara stängt när det ska finnas utrymme för både sommarsemestrar och sjukfrånvaro.

Meröppet återinförs

I Huskvarna och Bankeryd kommer äntligen det efterlängtade meröppet tillbaka! I Huskvarna gäller varje dag 7-19 och i Bankeryd 7-22 på fredagar.

Meröppet är ett sätt att sprida ut besökarna när de bemannade öppettimmarna blir färre - bra ur pandemihänseende och ett sätt att ge den som har svårt att ta sig till biblioteket under ordinarie öppettider en möjlighet att sköta sina biblioteksärenden.

Varför bara en dag i Bankeryd? Det är vad personalen räcker till. Även om meröppet är en självservice-tjänst behövs personal både före och efter för att ta hand om återlämnade böcker, hantera reservationer och ställa biblioteket i ordning.

Sommarlån gäller

Fortfarande gäller sommarlån - dvs längre lånetid -  på böcker som tillhör Tenhults, Tabergs, Norrahammars och Bankeryds bibliotek.

Reservationer

Du kommer att kunna hämta dina reserverade böcker på ditt hemmabibliotek under bemannade öppettider eller meröppet i sommar. Vill du hämta dina böcker någon annanstans för att att ha större möjlighet att välja när du ska hämta - välj ett annat hämtbibliotek när du reserverar.

Aktivteter för barn och unga

Alla biblioteken kommer att erbjuda läsutmaningen Sommarboken och en slöjdutmaning. Dessutom finns nu appen Bibblix, fullmatad med e-böcker för 6-12-åringar att ladda ner.

Fler aktiviteter för barn och unga i sommar hittar du här. 

Audience:

Tuesday, June 15, 2021