Peter Englund – Söndagsvägen : Berättelsen om ett mord

Historiker debuterar inom true crime-genren

Peter Englund tar med läsaren till 1960-talets Stockholm, där en ung kvinna hittas mördad mitt i radhusidyllen på Söndagsvägen i Hökarängen. Det är ett mord som väcker enorm uppmärksamhet och kommer att resultera i den största och mest komplicerade polisutredningen före Palmemordet.

Ett digert arkivmaterial från polis och rättsväsende har undersökts för att få fram denna bok, inte minst material från den misogyna mördarens egna anteckningar som får håren på armarna att resa sig av obehag. Det är dock inte bara fokus på själva brottet i boken utan Englund placerar ett uppmärksammat mord i en historisk kontext och beskriver tidsandan på ett fångande sätt. Folkhemsidyllen och rekordårens absoluta peak skildras, men även det mörker som finns under ytan med ett utbrett narkotikamissbruk, ungdomskravaller och uppmärksammade våldsdåd.

Söndagsvägen är en utförlig och intressant bok för true crime-fantasten såväl som andra och jag personligen hoppas att detta inte är den sista boken Peter Englund skriver inom genren.