Sorgligt och maneter

"Om man tittar tillräckligt länge på en manet ser den till slut ut som ett bultande hjärta. De pulserar och förflyttar sig framåt med hjälp av rytmiska sammandragningar. Maneter har förstås inget hjärta – inget hjärta, ingen hjärna, inget skelett, inget blod. Men studera dem en liten stund. Du kommer se att de pulserar. Mrs Turton säger att om man lever tills man blir åttio år har ens hjärta slagit tre miljarder gånger. Men en del hjärtan slår bara fyrahundratolv miljoner gånger. Vilket kanske låter som väldigt mycket. Men sanningen är att det nätt och jämnt är tolv år.”

Suzy är tolv år och hennes bästa vän har dött i en drunkningsolycka.  Suzy är övertygad om att Franny blivit stucken av en dödlig manet och beslutar sig för att leta fram bevis. Franny var en duktig simmerska, och då kan man väl inte bara drunkna?

Samtidigt som Suzy arbetar med sina efterforskningar kring maneter får vi genom tillbakablickar reda på att hennes och Frannys vänskap börjat falla isär. De var på väg att växa upp och isär. Sådant gör ont, speciellt om man är den som blir lämnad kvar.

Detta är en fantastiskt fin bok om sorg, och vänskap. Du lär dig också en massa intressant fakta om maneter.

Audience:

Tags:

Review by: Martina Ringefelt Thursday, April 26, 2018