Coronaviruset: flera av våra bibliotek är stängda

Här hittar du information om olika åtgärder och förändringar som biblioteken gjort för att minska smittspridningen.

Senast uppdaterad: 2020-11-26 kl 13:30

På grund av skärpta restriktioner har vi ställt om vår verksamhet. Detta gäller från 5 november till och med 13 december. Här kan du läsa mer om vad det är som gäller på biblioteken i Jönköping under den här perioden.

Flera bibliotek stänger tillfälligt

Från och med den 5 november och till och med den 13 december är det biblioteken nedan som är tillgängliga respektive stängda.

Tillgängliga bibliotek

• Stadsbiblioteket
  • Huskvarna bibliotek
  • Visingsö bibliotek
  • Bokbussen
  • Bokbilen

Helt stängda bibliotek

• Bankeryd bibliotek
  • Gränna bibliotek
  • Norrahammar
  • Råslätts bibliotek
  • Tabergs bibliotek
  • Tenhults bibliotek
  • Ödestugu bibliotek
  • Österängens bibliotek
  • Öxnehaga bibliotek

Kundtjänst

Kontakta biblioteken på 036 10 55 80, kundtjanst.bibliotek@jonkoping.se

Du kan kontakta kundtjänsten och få hjälp med dina biblioteksärenden.

Tjänsten med kundtjänst är ny hos oss och vi utvecklar den under tiden, just nu arbetar vi med att hitta bättre teknisklösning för att kunna hantera ditt telefonsamtal så smidigt som möjligt för dig.

Öppettider:

måndag-fredag 10-16

Extra stopp vid de stängda biblioteken med bokbilen

För att öka tillgängligheten trots stängda bibliotek men ändå minimera risken för smittspridning kommer bokbilen göra stopp utanför de stängda biblioteken varje vecka. Där kommer det finnas möjlighet att återlämna böcker och hämta ut reserverade böcker. Vill du hämta dina reserverade böcker via ett av bokbilens stopp, kontakta kundtjänst på 036 10 55 80.

Vill du lägga nya reservationer?

Välj stadsbiblioteket eller Huskvarna bibliotek som hämtenhet. När du får aviseringen fyller du sen i formuläret om ändrad hämtenhet på länken nedan.

Klicka här för att hitta bokbussen och bokbilens ordinarie stopp.

Åtgärder och förändringar på de öppna biblioteken

Principen för alla besök på biblioteken är att besökare ska gå in, göra sitt ärende skyndsamt (15 minuter) och sedan lämna biblioteket. Om du har möjlighet, använd biblioteket på distans via våra digitala kanaler.

Inte en mötesplats

Biblioteken är just nu inte en mötesplats. Det innebär att:

• Vi har tagit bort/spärrat av alla sittplatser.
  • Vi har begränsat tiden vid datorerna till 30 minuter.
  • Vi hjälper inte till vid datorerna – det är enbart självservice som gäller.

Återlämning av medier

Återlämning kommer bara vara möjligt på Stadsbiblioteket, Huskvarna bibliotek, Visingsö bibliotek samt Bokbussen och Bokbilen.

Reserverade böcker

De böcker som är reserverade kommer du kunna hämta på de öppna biblioteken. De som normalt hämtar sina reservationer på Österängen, Bankeryd, Råslätt, Norrahammar eller Taberg hämtar på Stadsbiblioteket och de som normalt hämtar på Tenhult, Ödestugu, Gränna eller Öxnehaga hämtar på Huskvarna bibliotek.

Programverksamhet inställd

All programverksamhet på biblioteken är inställd från och med den 5 november till och med den 13 december.

Följande åtgärder gäller sedan tidigare

• Håll avstånd, för att minska risken för smittspridning håller vi avstånd – cirka 2 meter.
  • Är du sjuk eller känner minsta sympton, stanna hemma.
  • Vi utökar möjligheten att låna om från 2 gånger till 4 gånger. OBS! Gäller inte för reserverade böcker eller korttidslån.
  • Vi utökar möjligheter för e-lån från 3 lån i veckan till 5 lån i veckan.
  • Du  kan hämta både dina aviserade böcker och andra böcker (Take away) du vill läsa utanför biblioteket,.
  • Vill eller kan du inte gå in på biblioteket för lämna tillbaka böcker kan du lämna dem i återlämningsfacket utanför på Stadsbiblioteket.
  • Om du inte kan lämna tillbaka dina böcker i tid tillkommer ingen förseningsavgift.
  • Du kan nå tjänsten Pressreader hemifrån.
  • Inne på biblioteken hjälper vi dig tyvärr inte vid datorerna och skrivarna då det inte går att hålla avstånden i de situationerna.
den 4 november 2020