Februari 2020

Stadsarkivet har digitaliserat 635 glasplåtar tagna av Lanthandlaren Karl August Svensson, en samling bilder från bygden runt sekelskiftet 1900 som Ödestugu hembygdsförening lämnat in. Alla bilder finns att se på i Stadsarkivets forskarsal i vårt digitala bildarkiv.

Stadsarkivet har från Ödestugu hembygdsförening mottagit lite över 600 glasplåtar av Karl August Svensson som är tagna runt sekelskiftet. Bilden är ett exempel från en plåt ur denna samling.

Karl August Svensson föddes den första augusti 1882 i Knäryd, Bankeryd. Dock flyttar familjen redan tre år senare till föräldrarnas födelseort, Ödestugu. Karl arbetade först som snickare men kunde 1909 ta över bygdens lanthandel. 1921 gifter sig Karl med grannflickan Ebba Johansson och de får tillsammans två barn, Margit och Ingrid. Kring sekelskiftet 1900 köpte sig Karl en kamera och tog sig till Sonarp. Där fick han lära sig fotografera med hjälp av Tobias Sundbäck. Kameran han hade köpt var en bälgkamera från Hasselblad. Denna kamera var för tiden mycket liten och smidig och det kan vara tack vare det som Karl kunde ta bilder från så pass många olika platser. Karl fotade omnejdens konfirmander, bröllop, begravningar och släktträffar. Flera av bilderna är också från hans egen familj, där även Karl själv var med på ett flertal men speciellt många var det på hans två döttrar. För att framkalla bilderna hade Karl även byggt sig ett eget mörkrum.

På stadsarkivet har vi arbetat med att digitalisera alla de 635 glasplåtar vi fått in, de flesta i mycket bra skick. Kollar man på bilderna ser man att många av dem inte bara är tagna i stunden utan är noga uttänkta innan de tagits, så som stöd för cyklar så de står stilla, positionering av människor i motivet och andra små detaljer man kan se om man är uppmärksam. Karl har med hjälp av dessa foton fångat en del av bydgen och livet under denna tid med allt från arbete till julfirande, cykelutflykter till kafferep, privata stunder i hemmet till bröllop och begravning. Det är en speciell inblick i det samhälle han och hans vänner och familj var del av under tidigt 1900-tal.

Ödestuguborna har bevarat lanthandeln väl och affärslokalen samt boningsdelen är nog till stor del densamma som den var då. Där finns även Karls kamera och många av hans bilder utställda. Mycket av informationen här kommer från Ödestugu hembygdsförenings hemsida.

Taggar:

Skrivet av: Rasmus von Arx den 10 september 2020