November 2019

Vilka filmer gick man och såg i Barnarp, Norrahammar och områdena där omkring under hösten 1940, samtidigt som kriget rasade i världen? En väg att gå för att få reda på det är att undersöka handlingar som rör nöjesskatten.

Barnarps landskommun, Kommunalnämnden, G9:1
Nöjesskatt var från början en kommunal skatt på allmänna nöjestillställningar som infördes 1919. Kommunerna var fria att införa skatten, och när detta gjordes skiljer sig åt från kommun till kommun. Enligt en proposition från Kungliga Majestät 1945 ska en del av skatteintäkterna gå till staten. Fler propositioner följer de kommande åren, bland annat med ändringar av hur stor procent staten ska erhålla för olika sorters tillställningar. Systemet med nöjesskatt levde kvar till 1963. Vad gäller Barnarp så införs skatten 1940 med start i augusti. Där finns bevarade uppgiftsformulär från nöjestillställningar med datum, antal sålda biljetter, skattesummor och liknande. Uppgiftslämnarna är bland andra Orionbiografen för filmvisning, Norrahammars IK och Norrahammars GIS för fotbollsmatcher och Folkets hus för danser. Vad gäller biografen Orion finns i vissa fall även bevarade biljettredovisningsblanketter som biografägare Pettersson lämnat in. På dessa framgår, förutom antal biljetter, pris och skatter, även filmens titel och när den visats.

I augusti visades två filmer, i alla fall inom ramen för nöjesskatten. Onsdagen 21 augusti var 201 personer på plats för att se Hennes lilla majestät från 1939, med Anders Henriksson, Sonja Wigert, Sigge Fürst och, inte helt oväntat, Julia Cæsar. Veckan efter, även det på en onsdag, visades amerikansk film med Cary Grant i Endast änglar har vingar. Den lockade 230 personer. Månaden efter visades det film under fyra onsdagar och fyra söndagar, och dessutom under två lördagar. Exakt vilka filmer som visades vid varje enskilt tillfälle framgår inte av handlingarna, förutom vid tre datum. Onsdagen 4 september visades Efter mörkrets inbrott, eller som den heter i original, They drive by night, en tät kriminalthriller. Filmen sågs av hela 252 personer. Söndagen samma vecka, den 8 september, bjuds det istället på komedi med Mickey Rooney i Andy Hardy lever högt som sågs av 170 personer. Mer komedi, som dessutom lockade 258 personer, blev det söndagen 29 september. Å andra sidan var det den gången Europafilms Kalle på spången med Edvard Persson.

Trots filmvisning under fem onsdagar och fyra söndagar i oktober återfinns endast namnet på en av dem, från onsdagen 30 oktober då 181 personer såg Lord Jeff med Mickey Rooney. Men man kan ju inte annat än undra vad det var för film, eller filmer, som visades på söndagarna i oktober. Som minst anges då runt 400 sålda biljetter, och som mest nästan 700. Kanske spelade höstvädret in? I november visades film vid åtta tillfällen, återigen på onsdagar och söndagar. Onsdagen 27 november visades Alfred Hitchcocks Värdshuset Jamaica med Charles Laughton och Maureen O´Hara för 160 betalande. Vilka filmer som visades i december framgår inte av handlingarna. Däremot går det att se att förutom vid tre onsdagar och fyra söndagar, så var det filmvisning en torsdag, en fredag och tre lördagar.

Taggar:

Skrivet av: Jon Engström den 10 september 2020