Andra sätt att läsa e-böcker

Vill du inte använda Biblio-appen? Här är några andra sätt att låna och läsa e-böcker.

Läsa på mobil eller surfplatta via Pocketbook reader

Ett alternativ till Biblio är att ladda ner e-böckerna från vår hemsida och läsa i valfri app som kan läsa epub-filer. Om e-boken endast finns som PDF-fil i vår katalog är det här också den metod vi erbjuder för att läsa e-boken på mobil eller surfplatta. Vi rekommenderar Pocketbook reader. Appen är gratis och finns till både Android och iOS.

 1. Börja med att ladda ner appen ”Pocketbook reader” från Play Butik (Android) eller App store (iOS).

 2. Öppna appen. Acceptera användarvillkoren. Sedan kan du välja att skapa ett konto eller hoppa över det.

 3. De flesta böcker vi erbjuder är krypterade. För att läsa krypterade e-böcker måste du skapa eller logga in med ett Adobe ID konto. I appen väljer du inställningar, sedan alla konton och till sist trycker du på Adobe DRM. Här kan du logga in på ditt Adobe ID eller välja att skapa ett nytt.

 4. Gå in i din webbläsare. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

 5. Använd sökfunktionen för att hitta e-böcker.

 6. För att bara se e-böcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-böcker. Du kan också välja att bara se e-böcker genom att välja medietyp i träfflistan.

 7. Tryck på den bok du vill läsa och välj därefter att det ska vara som e-bok. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken. Det går inte att ångra ett lån. Boken försvinner av sig självt efter fyra veckor från dina lån.

 8. När boken är lånad så dyker en knapp upp som det står ”Ladda ner” på. Tryck på knappen.

 9. Gå in i Pocketbook reader, gå in i menyn och välj filer. Välj filen som du precis laddade ner från vår hemsida. Nu ska boken finnas tillgänglig att läsas i appen.

Läsa från en dator via webbläsaren

Det går att läsa e-böcker i webbläsaren genom att logga in och låna från vår hemsida.

 1. Gå in i din webbläsare. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

 2. Använd sökfunktionen för att hitta e-böcker.

 3. För att bara se e-böcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-böcker. Du kan också välja att bara se e-böcker genom att välja medietyp i träfflistan.

 4. Tryck på den bok du vill läsa och välj därefter att det ska vara som e-bok. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken.

 5. När boken lyckats med att bli lånad så dyker en knapp upp som det står ”Läs i webbläsaren” på. Tryck på knappen för att börja läsa e-boken.

Ladda ner e-bok från en dator

De flesta av våra e-böcker är krypterade. För att kunna läsa krypterade e-böcker på en dator behövs programmet Adobe Digital Editions samt att du har ett Adobe-ID konto.

 1. Ladda ner och installera Adobe Digital Editions.

 2. Auktorisera Adobe Digital Editions genom att öppna programmet och klicka på Hjälp. Därunder finns valet: Auktorisera Adobe ID.

 3. Gå in i din webbläsare. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

 4. Använd sökfunktionen för att hitta e-böcker.

 5. För att bara se e-böcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-böcker. Du kan också välja att bara se e-böcker genom att välja medietyp i träfflistan.

 6. Tryck på den bok du vill läsa och välj därefter att det ska vara som e-bok. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken.

 7. När boken lyckats med att bli lånad så dyker en knapp upp som det står ”Ladda ner” på. Tryck på knappen.

 8. Öppna den nedladdade filen med Adobe Digital Editions.

Låneregler

 • Lånetiden är 28 dagar och lånet försvinner automatiskt från ditt konto. Vill du fortsätta läsa efter att lånetiden har gått ut så kan du låna boken igen.
 • Du har möjlighet att göra 3 e-lån per vecka. E-ljudböcker och e-böcker räknas ihop.
 • För låntagare är lån av e-böcker och e-ljudböcker gratis. För biblioteken i Jönköpings kommun innebär det en kostnad per lån. Bibliotekens budget för e-lån är satt per kvartal. Om kostnaderna för utlån överstiger budgeten innebär det att utlån kan stoppas för e-böcker och e-ljudböcker. Skulle det hända så finns information på vår hemsida. När nästa kvartal börjar går det att låna som vanligt igen.