Läsa e-böcker

Som låntagare kan du låna och läsa e-böcker. Vi rekommenderar appen Biblio, där du enkelt kommer åt dina lån från mobilen eller surfplattan. Det går även att läsa på en dator.

Skaffa Lånekort

För att kunna låna e-böcker och e-ljudböcker från biblioteket behöver du skaffa ett lånekort. Det gör du genom att besöka något av folkbiblioteken i Jönköpings kommun och har med en giltig legitimation.

Det går också att skapa ett digitalt lånekort. Det digitala lånekortet gäller dock endast i 14 dagar. Därefter krävs att du besöker något av folkbiblioteken i Jönköpings kommun och har med en giltig legitimation om du vill fortsätta låna e-böcker och e-ljudböcker.

Här kan du skapa ett tillfälligt digitalt lånekort

Läsa på mobil eller surfplatta via appen Biblio

E-boksappen biblio

1. Börja med att ladda ner appen ”Biblio” från Play butik (Android) eller App store (iOS).

2. I appen väljer du ”Jönköping” som ditt bibliotek. Under kort skriver du antingen ditt lånekortsnummer eller ditt tiosiffriga personnummer. PIN-kod är den fyrsiffriga kod som du har kopplat till ditt lånekort. Till sist kryssar du i att du godkänner användarvillkoren och trycker på ”Logga in”.

3. Du är nu inloggad och kan börja leta efter de böcker som du önskar läsa. I menyn hittar du bland annat dina lån, kategorier att utforska samt en sökfunktion.

4. Notera att Biblio innehåller både e-böcker och e-ljudböcker. Du skiljer dem åt genom en liten rund symbol bredvid boken. En röd symbol med ett dokument på visar att det är en e-bok. En blå symbol med ett par hörlurar visar att det är en e-ljudbok.

Läsa på mobil eller surfplatta via Pocketbook reader

Ett alternativ till Biblio är att ladda ner e-böckerna från vår hemsida och läsa i valfri app som kan läsa epub-filer. Om e-boken endast finns som PDF-fil i vår katalog är det här också den metod vi erbjuder för att läsa e-boken på mobil eller surfplatta. Vi rekommenderar Pocketbook reader. Appen är gratis och finns till både Android och iOS.

1. Börja med att ladda ner appen ”Pocketbook reader” från Play Butik (Android) eller App store (iOS).

2. Öppna appen. Acceptera användarvillkoren. Sedan kan du välja att skapa ett konto eller hoppa över det.

3. De flesta böcker vi erbjuder är krypterade. För att läsa krypterade e-böcker måste du skapa eller logga in med ett Adobe ID konto. I appen väljer du inställningar, sedan alla konton och till sist trycker du på Adobe DRM. Här kan du logga in på ditt Adobe ID eller välja att skapa ett nytt.

4. Gå in i din webbläsare. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

5. Använd sökfunktionen för att hitta e-böcker.

6. För att bara se e-böcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-böcker. Du kan också välja att bara se e-böcker genom att välja medietyp i träfflistan.

7. Tryck på den bok du vill läsa och välj därefter att det ska vara som e-bok. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken. Det går inte att ångra ett lån. Boken försvinner av sig självt efter fyra veckor från dina lån.

8. När boken är lånad så dyker en knapp upp som det står ”Ladda ner” på. Tryck på knappen.

9. Gå in i Pocketbook reader, gå in i menyn och välj filer. Välj filen som du precis laddade ner från vår hemsida. Nu ska boken finnas tillgänglig att läsas i appen.

Läsa från en dator via webbläsaren

Det går att läsa e-böcker i webbläsaren genom att logga in och låna från vår hemsida.

1. Gå in i din webbläsare. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

2. Använd sökfunktionen för att hitta e-böcker.

3. För att bara se e-böcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-böcker. Du kan också välja att bara se e-böcker genom att välja medietyp i träfflistan.

4. Tryck på den bok du vill läsa och välj därefter att det ska vara som e-bok. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken.

5. När boken lyckats med att bli lånad så dyker en knapp upp som det står ”Läs i webbläsaren” på. Tryck på knappen för att börja läsa e-boken.

Låneregler

• Lånetiden är 28 dagar och lånet försvinner automatiskt från ditt konto. Vill du fortsätta läsa efter att lånetiden har gått ut så kan du låna boken igen.
  • Du har möjlighet att göra 3 e-lån per vecka. E-ljudböcker och e-böcker räknas ihop.
  • För låntagare är lån av e-böcker och e-ljudböcker gratis. För biblioteken i Jönköpings kommun innebär det en kostnad per lån. Bibliotekens budget för e-lån är satt per kvartal. Om kostnaderna för utlån överstiger budgeten innebär det att utlån kan stoppas för e-böcker och e-ljudböcker. Skulle det hända så finns information på vår hemsida. När nästa kvartal börjar går det att låna som vanligt igen.

Om Biblio inte fungerar

1. Biblio – felsökning

Det finns en mängd olika saker som kan göra att Biblio inte fungerar eller att en specifik e-bok inte går att låna/öppna.