Lyssna på e-ljudböcker

Som låntagare kan du lyssna på e-ljudböcker. Vi rekommenderar appen Biblio, där du enkelt kommer åt dina lån från din mobil eller surfplatta. Önskar du lyssna från en dator eller annan enhet så kan du även lyssna via din webbläsare.

Skaffa Lånekort

För att kunna låna e-böcker och e-ljudböcker från biblioteket behöver du skaffa ett lånekort. Det gör du genom att besöka något av folkbiblioteken i Jönköpings kommun och har med en giltig legitimation.

Det går också att skapa ett digitalt lånekort. Det digitala lånekortet gäller dock endast i 14 dagar. Därefter krävs att du besöker något av folkbiblioteken i Jönköpings kommun och har med en giltig legitimation om du vill fortsätta låna e-böcker och e-ljudböcker.

Lyssna via appen Biblio

E-ljudboksappen biblio

Vill du lyssna på ljudböcker via din telefon eller surfplatta? Då kan du lyssna via vår app Biblio. De tekniska kraven är att din enhet har Android 5.0 eller högre alternativt iOS 10.0 eller högre.

 1. Börja med att ladda ner appen ”Biblio” från Play butik (Android) eller App store (iOS).

 2. I appen väljer du ”Jönköping” som ditt bibliotek. Under kort skriver du antingen ditt lånekortsnummer eller ditt tiosiffriga personnummer. PIN-kod är den fyrsiffriga kod som du har kopplat till ditt lånekort. Till sist kryssar du i att du godkänner användarvillkoren och trycker på ”Logga in”.
 3. Du är nu inloggad och kan börja leta efter de böcker som du önskar lyssna på. I menyn hittar du bland annat dina lån, kategorier att utforska samt en sökfunktion.

 4. Notera att Biblio innehåller både e-böcker och e-ljudböcker. Du skiljer dem åt genom en liten rund symbol bredvid boken. En röd symbol med ett dokument på visar att det är en e-bok. En blå symbol med ett par hörlurar visar att det är en e-ljudbok.

Lyssna via webbläsaren

Om du vill lyssna från en dator eller har Android <5.0 eller iOS <10.0 så finns det möjlighet att lyssna på ljudböcker via din webbläsare.

 1. Logga in på vår hemsida med dina lånekortsuppgifter.

 2. Använd sökfunktionen för att hitta e-ljudböcker.
 3. För att bara se e-ljudböcker i träfflistan trycker du på nedåtpilen till höger om sökfältet. Där kan du välja att bara söka på e-ljudböcker. Du kan också välja att bara se e-ljudböcker genom att välja medietyp i träfflistan.

 4. Tryck på den bok du vill lyssna på och välj därefter att det ska vara som e-ljudbok.

 5. Tryck på knappen ”Låna” för att låna boken. Det går inte att ångra ett lån. Boken försvinner av sig självt efter fyra veckor från dina lån.

 6. Tryck därefter på ”Lyssna i webbläsaren”. Du kommer då till ljudboksspelaren. Förutom start och paus erbjuder spelaren möjlighet att spola fram och tillbaka och att sätta bokmärken som du kan återkomma till senare.

Låneregler

 • Lånetiden är 28 dagar och lånet försvinner automatiskt från ditt konto. Vill du fortsätta lyssna efter att lånetiden har gått ut så kan du låna boken igen.
 • Du har möjlighet att göra 3 e-lån per vecka. E-ljudböcker och e-böcker räknas ihop.
 • För låntagare är lån av e-böcker och e-ljudböcker gratis. För biblioteken i Jönköpings kommun innebär det en kostnad per lån. Bibliotekens budget för e-lån är satt per kvartal. Om kostnaderna för utlån överstiger budgeten innebär det att utlån kan stoppas för e-böcker och e-ljudböcker. Skulle det hända så finns information på vår hemsida. När nästa kvartal börjar går det att låna som vanligt igen. 

Fungerar inte Biblio?

 1. Biblio – felsökning

  Det finns en mängd olika saker som kan göra att Biblio inte fungerar eller att en specifik e-bok inte går att låna/öppna.