Roller som skaver

Att finna sig, eller inte finna sig. Det är frågan. I att tas för given. I de roller livet ger.

”Hon stannar på Ica och köper det som behövs och hoppas att de andra där märker hur lite som behövs, att hon är asketisk och inte en sådan som äter chips.”

Anna tänker ofta på hur andra människor uppfattar henne. Vad de ser när de på ser henne. Framför allt män, men även folk i största allmänhet. Till och med när hon utför tråkiga hushållssysslor i ensamhet upptas hennes tankar av hur hon rör sig, hur hon skulle uppfattas om någon såg henne.

Hon lever med Jens, barnen växer upp och hon börjar längta efter något annat. Anna inleder en relation med Ivan, har svårt att fatta ett beslut om att lämna Jens, men han har också träffat någon och hinner före. ”Min plats är med Ivan nu, tänker hon. Det finns inga alternativ och därför är det alltså stor kärlek.” När hon flyttar in med sin resväska hon Ivan blir det något helt annat än det hon drömt om.

Agnes Lidbeck fick nyligen Borås tidnings debutantpris för romanen. Juryns motivering var ”För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska.”

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Marie Ödman den 11 april 2018