Vad vår bokcirkel tyckte om novellen Det är så man gör, av Rachel Cusk

Vi fortsätter vår bokcirkel på digital väg och denna gång har vi läst en Rachel Cusk-novell. Jag skickade med frågan - vad betyder titeln? Här kommer några kommentarer:

Omslag till novellen Det är så man gör av Rachel Cusk

Som med andra noveller undrar man - vad hände sen´ när han kom hem till sin kvinna och barnet? Var han bättre eller sämre rustad att klara den nya situationen? Jag förstår inte heller titeln. Men som helhet: intressant hur man på så få sidor kan bygga upp en viss dramatik!
För övrigt tänkte jag att den handlade om manligt - kvinnligt och vad som händer med vänskaprelationer när man går in i ett parförhållande?
/Berith

När jag har läst novellen tänker jag på hur vi människor förändras över tid. Gammal vänskap ändrar karaktär. Man kan känna att man tappar taget om gamla vänner när nya förhållanden inleds. Relationen mellan Martin och Thomas är ett exempel på det:  "Jane höll Thomas borta från hans gamla liv" och "Överallt gav människor efter för varandra och förnekade sig själva" 
På sista sidan känns det ändå som Martin får en insikt i att vänskapen ändå finns där: ...och till hans förvåning lättade Thomas på locket , och hans innersta väsen, det han var förr och det Martin insåg att han fortfarande måste vara, strömmade ut." 
Titeln på boken hittar jag på sidan 6. "Det är så här man gör", men kan inte förstå valet av den för novellen.
/Margareta

Funderar fortfarande över novellen trots att jag läst den flera ggr. Känns det som jag missat mycket. Blev nog lite väl upptagen av det målande språket. Mycket givande novell
/Ulla

Nu har jag också läst den en gång till och den kräver verkligen omläsning flera gånger för att en ska upptäcka alla nivåer, och framförallt läsa mellan raderna – eller under / bakom raderna. Det citat ur en recension som står i inledningen stämmer verkligen: RC skriver konkret, raffinerat och mångtydigt om till synes vardagliga ting.
Den vardagliga situationen att några polare åker på gemensam resa är ju det ju inget särskilt med – men redan här haltar det ju, det är bara två hela par och en udda – som har sin halva hemma. Fru, kanske med förlossningsdepression, det står i alla fall inte rätt till. Och Martin har uppenbarligen hamnat utanför sitt eget liv på något sätt. Har de haft det bra innan? De har varit på denna semesterort tidigare, på ett annat hotell. De andra parens inbördes relationer är också intressanta. Thomas och Jane som måste lägga livet tillrätta, Christian och Lucy som är verkar omaka och har en ojämn maktbalans. Cusk använder miljön och naturen väldigt symboliskt – den klaustrofobiska lägenheten, snön, dimman, mörker, bergen som tornar upp sig – ibland som en klo i hjärtat – men i sista stycket översinnligt och slutet tycks innebära en vändning, frågan är vilken, när Martin ”kastar sig ut” efter Thomas.
Jag funderar också över Thomas och Martin, och undrar om de kanske har haft en kärleksrelation, eller en vänskapsrelation där någon av dem kanske ville något mer. Varför vill Jane hålla honom borta från hans tidigare liv och vad är det för hemlighet som Thomas måste bevara. Jag kopplar ihop den tanken med Janes snabba fråga om det rör sig om ett homosexuellt par i novellens början. Vad är det som Thomas har accepterat men inte Martin? Så många frågor väcker denna novell!

Titeln då? När jag ställde den frågan så hade jag missat att det ju är ett citat från sidan 6: Thomas ber dem lösa ett trix med tändstickor men visar hur det ska lösas innan någon av dem har hunnit försöka. Hela den situationen visar upp allas karaktärer: Thomas som vill ha kontroll och tar den, Jane som glider undan, Christian som försöker ha kontroll men inte lyckas, osäkra Lucy som är jättedålig (på det mesta?). Och Martin är frånvarande. Så nu tänker jag att ”det är så man gör” symboliserar någon sorts strategi för att klara livets vedermödor eller att få kontroll. Skulle kunna skriva hela dagen om denna novell men slutar nu!
/Karin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Karin Kristoffersson den 3 maj 2021