Dela din läsupplevelse!

Är du sugen på att prata böcker och läsning med andra? Vi har bokcirklar, bokfika och bokklubbar. Skulle du själv vilja starta en bokcirkel? Vi har tips!

Bokhyllor med bokryggar i blått, grönt och rött. Gul oval på blå botten med texten "Dela din läsupplevelse"

 1. Bokfika 9-12 år

  Datum tisdag 4 april 15:30 - 16:30
  Plats Bankeryd

  Vi firar att Bamse fyller 50 År och påsk pysslar.

 2. Bokfrukost

  Datum fredag 31 mars 09:00 - 10:00 (flera tillfällen)
  Plats Tenhult

  Vi fikar och pratar böcker!

 3. Bokfika

  Datum tisdag 18 april 15:00 - 16:30 (flera tillfällen)
  Plats Gränna

  Vi fikar och pratar om böcker. Ta med ditt bästa boktips!

 4. Bokklubb Unga

  Datum torsdag 27 april 16:00 - 17:00 (flera tillfällen)
  Plats Huskvarna

  Är du mellan 13-16 år och gillar att läsa?

 5. Bokcirkel

  Datum torsdag 20 april 14:00 - 16:00 (flera tillfällen)
  Plats Bankeryd

  Välkommen att delta i vår bokcirkel i samarbete med SPF. Vi brukar turas om med att ta med fika och biblioteket bjuder på kaffe. Vilka böcker vi ska läsa bestämmer vi tillsammans utmed terminens gång. För mer information kontakta ledare Kerstin Gustafsson 070-7608702

 6. Bokklubb mellanstadiet

  Datum torsdag 13 april 15:30 - 16:30 (flera tillfällen)
  Plats Huskvarna

  Är du en bokslukare? Går du på mellanstadiet? Då är bibblans bokklubb i Huskvarna något för dig!

Vill du starta en  bokcirkel? Såhär gör du:

 • Hör dig för bland vänner och bekanta, eller lägg ut en öppen fråga på till exempel facebook för att samla en grupp. Mellan tre och sju personer är lagom.
 • Diskutera i gruppen på vilket upplägg ni vill ha.  Hur utser ni nästa bok? Turas om i gruppen att välja bok. Om alla ska bestämma tillsammans kan själva väljandet bli en utdragen process. 

 • Hur ofta ska ni träffas? 4-6 veckor brukar vara lagom tid mellan träffarna. Då hinner man läsa boken även om man har mycket annat för sig. 

 • Hur ska ni träffas? Hemma hos varandra, på stan över en lunch eller på café? På stadbibliotekets kafé är bokcirklar alltid välkomna!

 • Vilken ambitionsnivå vill ni ha? Är det viktigt att alla ska ha läst ut boken och vill ni diskutera ingående, eller är ni mer sugna på en lite enklare sammanfattning av era upplevelser av boken som sedan kan leda vidare till andra samtal? Inget sätt är bättre, men det är bra att vara överens.

Diskussionsunderlag

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska ta sig an bokdiskussionen. Här är ett förslag på diskussionsfrågor att utgå ifrån:

Bokens handling
Hur skulle ni sammanfatta bokens huvudtema? Har läsningen inspirerat nya tankar om människor, relationer, kultur eller något annat?

Författarens syfte
Känns det som en bok skriven för att berätta en historia, eller hade författaren ett budskap hen ville nå fram med? Lyckades författaren?

Personerna i boken
Vilka är bokens viktigaste personer? Är de väl beskrivna, komplexa karaktärer eller känns de mer skissartade? Känns de sympatiska eller osympatiska?

Miljön
Hur stor betydelse  har miljön för handlingen?

Början, mitten, slut
Har boken en början som lockar till att läsa vidare, eller är den en sån som är svår att ta sig in i men belönar på slutet? Vad tycker ni om slutet?

Sammanfatta läsningen
Vad tyckte du om boken som helhet? Hur har boken påverkat dig? Skulle du rekommendera andra att läsa boken? Varför/varför inte?

Hur väljer man bok?

Det viktigaste när man väljer bok till sin bokcirkel (förutom att man vill läsa den förstås) är att den ska vara lätt att få tag på. På biblioteken köper vi in flera exemplar av titlar som lämpar sig bra som bokcirkelböcker.

Här hittar du dem.