Vem är du i andras ögon?

En gymnasieskola rymmer lika många berättelser som det finns människor i den. Novellerna i Katarina Kieris fantastiska bok är konstruerade som scener där vi får följa en händelse ur en persons perspektiv, samtidigt som vi får små glimtar av händelser som förekommer i andra noveller.

Huvudpersonerna i de olika berättelserna finns med som sidokaraktärer i andra berättelser, och att läsa boken är som att lägga ett pussel där allt mer avslöjas om eleverna. Hela samlingens konstruktion är väldigt snyggt gjord och påminner lite om tv-serier som Skam, med perspektivbyten på ett antal karaktärer.

Temat är ensamhet och identitetsskapande. Det handlar om att definiera sig själv och andra, och att bli definierad i förhållande till andra människor. En del har en stark önskan att bli sedd av andra. Andra har en vilja att lämna något bakom sig för att börja på nytt när de börjar gymnasiet.

Katarina Kieris språk är väldigt precist, hon använder bara de ord som behövs för att få fram det hon vill säga. Inget känns överflödigt, allt bär en mening. Det innebär inte på något sätt att språket är torrt eller trist utan förstärker känslan av att detta är litteratur för unga och vuxna när den är som bäst!

Audience:

Tags:

Review by: Marie Ödman Thursday, February 1, 2018